Annons:

Sök

Annons:

ÄLDRES MATSALAR STÄNGS – FÄRDIGRÄTTER INOM HEMTJÄNSTEN

Kommunen gör nu flera besparingar som slår mot äldre. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

ÄLDRES MATSALAR STÄNGS – FÄRDIGRÄTTER INOM HEMTJÄNSTEN

Kommunen stänger de öppna matsalarna på Frödala i Frödinge, Solgläntan i Tuna och Granen i Vimmerby. Dessutom går man över till färdigrätter från butiker inom hemtjänsten. Även tillagningsköket på Vidala i Södra Vi stängs och omvandlas till ett mottagningskök. Åtgärderna ska ge besparingar i kommunen.

Annons:

Tidigare i höst framkom det att majoriteten lagt förslag om en mycket tuff budget inför 2025. I september röstades den igenom i fullmäktige och då talade mycket för att omfattande nedskärningar kunde ske.

Redan i samband med budgetförslaget i kommunstyrelsen stod det klart att de öppna matsalarna på Frödala i Frödinge, Solgläntan i Tuna och Granen i Vimmerby skulle stänga. 

"Här riktar vi uppdrag till att avveckla öppna matsalar, inriktningen ska vara sammanhållen varm hantering av mat", skrev majoriteten då. 

Att stänga de öppna matsalarna – eller lunchrestaurangerna – på Solgläntan, Frödala och Granen fanns med som ett som förslag redan vid den ekonomiska krisen 2015. Den gången backade majoriteten från förslaget. 

Inget tillagningskök på Vidala längre

Men det gör man alltså inte nu. Dessutom går man över till färdigrätter inom hemtjänsten. De äldre med bistånd ska få färdiga rätter från affären i ställer för lagad mat i portionsförpackningar från kommunens centralkök. 

Därutöver stänger man även tillagningsköket på Vidala i Södra Vi. Det kommer istället bli ett mottagningskök och därmed försvinner ett stort antal tjänster. Men om det innebär en neddragning eller om personalen kan få andra uppgifter återstår att se.

– Vi ska inte ha undersköterskor som lagar mat. Det är upp till socialnämnden, säger Lars Johansson (V).

Det nuvarande systemet beskrivs vara för kostsamt. Exakt hur mycket majoriteten tror sig kunna spara på tilltagen är okänt. Mycket mer om det här beslutet senare. HÄR och HÄR kan du läsa tidigare artiklar om detta. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: