Annons:

Sök

Annons:

Kommunens enorma investeringsbehov: 340 miljoner kronor

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) tror inte kommunen klarar att uppfylla investeringsbehoven. Foto: Jakob Karlsson

Kommunens enorma investeringsbehov: 340 miljoner kronor

Det finns ett extremt stort investeringsbehov i Vimmerby kommun. Behovet fram till 2021 är nästan 340 miljoner kronor.
– Jag tror inte att vi klarar det, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För 2019 planerar kommunen att investera 80 miljoner kronor. Det är mycket mer pengar än vad kommunen har investerat de senaste åren. Det beror främst på en stor investering i ishallen, projektering inför kommande förskolabyggnation, investering av nytt tak på A-huset vid gymnasiet samt investeringar på räddningstjänsten. 

Dessutom ligger en stor del på exploatering av det nya bostadsområdet vid Nosshult, hela sex miljoner, och två miljoner för Nybble. 

Två miljoner ska också investeras i ett gatunät på Krönsmon, 2,5 miljoner kronor på fortsatta åtgärder på AL-skolan, 3,5 miljoner kronor ska investeras på Vimarskolan och 2,5 miljoner kronor på ventilation i Storebro skola. Även på Brännebro skola ska 2,7 miljoner kronor investeras under nästa år. 

Jämfört med den ursprungliga investeringsplanen vill Centerpartiet tidigarelägga en investering 2020. Det handlar om ventilation där också och en kostnad på 2,2 miljoner kronor.

– Vi ska kika på det och det får i så fall justeras om så att något annat läggs senare. Det totala vill vi inte förändra, vi vill ha 80 miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

"Medvetet bromsat"

Den största investeringen, den i ishallen, ska ske efter den här säsongens slut. Investeringen ligger på drygt elva miljoner kronor. Investeringen ställde sig fullmäktige bakom i maj månad och innebär att rinken ska få rätt mått, en ny sarg och ett glas som klarar säkerhetskraven. Det finns en andra etapp också som inte är beslutad än, som ligger på 12,8 miljoner kronor.

Utbyggnaden av Vidala påbörjas också under 2019.

Planen på 80 miljoner kronor är betydligt mer än kommunen haft de senaste åren. Målet är att samtliga investeringar ska vara självfinansierade.

– Vi klarar 2019 utan nya lån. Vi har legat på 70 procent av utförandet ungefär de senaste åren och det kan nog bli en del som inte genomförs. 

Hur tänker ni kring 80 miljoner i investeringsbudget?

– Vi har medvetet bromsat ned kraftigt under de senaste åren, men vi har stora behov. Förskola måste vi bygga och det finns behov av vård- och omsorgsboende, säger Helen Nilsson (S).

"Tittar på lokaleringsmöjligheter"

Men det stora bekymret för kommunen är det enorma investeringsbehovet för de kommande åren. Behovet fram till 2021 är knappt 340 miljoner kronor. 

– En ny förskola och en ny skola är det stora och tämligen nödvändiga. En förskola är helt nödvändig, men vi kommer inte från en ny skola heller, säger Tomas Peterson (M).

Var den nya förskolan ska byggas är fortfarande inte klart.

– Vi tittar på lokaliseringsmöjligheter, men det är inget beslut taget. Jag tycker att Nybble-området är mest lämpat för en förskola, men vi har markanvisningsavtal med Vectura där också.

Finns det möjlighet för både Vectura och en förskola där?

– Det kan det nog göra. Vectura vill troligen bygga äldreboende och inte särskilt stort, samtidigt om kommunen ska bli hyresgäst bör det vara minst 40 platser. Bollen ligger hos oss och vi har inte haft den diskussionen än.

Hur snart måste ett sådant beslut tas?

– Det måste ske snart, det är mycket angeläget. Vi behöver bestämma var och vilken storlek. Vi vill tio avdelningar och Centern sex, kanske att vi kan hitta en medelväg där. Diskussionerna fortgår där.

"Tvungna att prioritera"

Kommunen kommer inte klara av att investera 340 miljoner fram till 2022, säger Tomas Peterson.

– Vi kommer vara tvungna att prioritera, men det är bättre att lyfta fram allt än att låta det ligga i en låda. Jag tror det säkert tar sex till åtta år innan vi har kommit igenom det här. 

Kommer ni behöva ta upp nya lån?

– Den möjligheten finns. Vi ökar på med 100 miljoner kronor i koncernen nu, men det är för Vimarhem. Det finns ytterligare utrymme att låna pengar efter det. Vi behöver ha den där reserven med låneutrymme också inför framtiden. Det vi kan göra är att avyttra tillgångar, sälja fastigheter eller skog. Men som läget är nu finns det inga sådana planer.

Kommunens mål är att fortsätta självfinansiera investeringar de närmaste åren.

– 75-100 miljoner kronor kan vi nog klara per år, men det har också att göra med driftssituationen, ju bättre det går där desto större utrymme för satsningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: