Annons:

Sök

Annons:

Fabriken får tänka om i coronatider: ”Svår omställning”

Allaktivitetshuset Fabriken i Vimmerby satsar på utfrågningar och utmaningar för att komma i kontakt med ungdomarna i coronatider. Robin Olsson, Cilla Lundin och Olle Palmér är fritidsledare på Fabriken. Foto: Privat

Fabriken får tänka om i coronatider: ”Svår omställning”

Fabriken i Vimmerby är stängd till följd av de skärpta allmänna råden i Kalmar län. Nu har personalen fått ställa om helt och hållet. 
– Det är en svår omställning med tanke på att vårt arbete som fritidsledare grundar sig i att vi ska träffa och göra saker tillsammans med ungdomarna, säger fritidsledaren Robin Olsson.

Annons:

För några veckor sedan bestämde Region Kalmar län att alla fritidsgårdar ska stängas ner på grund av den ökade smittspridningen av covid-19. 

Personalen på allaktivitetshuset Fabriken har fått komma på nya sätt att få kontakt med ungdomarna som ofta besöker fritidsgården i Vimmerby. 

– När de skärpta allmänna råden kom var det bara att anpassa sig, vända på myntet och fundera kring hur vi ska involvera ungdomarna när vi inte träffar dem, säger Robin Olsson. 

Använder sociala medier

Sedan en tid tillbaka använder personalen sociala medier, både Instagram och Facebook, för att hålla kontakt och integrera ungdomarna. 

– Vi började med att göra filmer där ungdomarna själva får bestämma handlingen och fortsättningen på avsnitten. Vi har gjort fråga mig-avsnitt där vi i personalen har blivit utfrågade så de får lära känna oss mer, säger Robin Olsson och fortsätter: 

– Vi har också en utmaning varje vecka. Man får rösta på vem i personalen som ska göra vad och den som får flest röster genomför utmaningen. Camilla fick en kaka bakad i ansiktet, Patric fick äta surströmming, Daniel fick bada i Nossen och Olle fick en hink med isvatten över huvudet. 

Cilla Lundin lägger till:

– Alla är med på det vi gör så det är inga dumma grejer, säger Cilla Lundin och fortsätter:

– Vi har också en helt suverän julkalender där vi öppnar en lucka varje dag. 

Vad säger ni om gensvaret från ungdomarna?

– Både positivt och negativt. Utmaningarna är väldigt populära där vi får in mycket röster. Filmskapandet har inte slagit igenom på samma sätt. Vi bjuder in ungdomarna till att de får bestämma vad vi ska göra i nästa avsnitt och behöver bara något enstaka ledord, säger Robin Olsson. 

"Svåra att nå ut till"

Det finns många ungdomar som är i behov av tryggheten på Fabriken. 

– De, som inte är med i föreningslivet och är beroende av Fabriken, är svåra att nå ut till när vi inte får träffa dem. Vi finns här. Eftersom det är oroliga tider så säger vi att de kan kontakta oss så går vi ut och tar en promenad om de behöver prata. Många ungdomar tycker att Fabriken är deras andra hem. 

Fabriken har dessutom satt upp skattkartor på alla orter i Vimmerby kommun. Ungdomar mellan tio och 20 år får ta en selfie med sig och lappen för att kunna vinna en fika när Fabriken öppnar igen. 

– Vi har beskrivit ungefär var kartorna finns någonstans. Det är en skattkarta per ort och vi finns på både Instagram och Facebook, säger Cilla Lundin. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: