Annons:

Sök

Annons:

Nathea har fått partiledarna att lyssna:

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson samtalade med Vimmerbyprofilen Nathea Anemyr. Foto: Arkivbild

Nathea har fått partiledarna att lyssna: "Tacksam för det"

Nathea Anemyr reagerade starkt på ett uttalande från en toppolitiker som hon ansåg kränkte människor med funktionsnedsättningar. Nu har hon fått samtal med tre av de svenska partiernas partiledare.
– De lovade Rocka sockorna i morgon såklart, säger hon.

Annons:

För sex år sedan blev Nathea Anemyr en rikskändis när hon lyckades uppmärksamma en stor del av svenskarna att hänga på kampanjen Rocka sockorna. 

Hennes stora engagemang beror på att systern Noelle Anemyr föddes med downs syndrom. 

– Jag ville få till en förändring i samhället, förändra folks syn på olikheter och ge personer med Downs syndrom en dag då de hyllas, har hon berättat tidigare.

Just det gjorde att hon reagerade väldigt starkt på ett uttalande av SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Han uttryckte att Sverige borde ha en migrationspolitik som lockade personer med högt intellekt och inte lågt.

– Jag såg Oscar Sjöstedts uttalande om att Sverige inte borde ha lågintelligenta människor. Jag tycker inte att en riksdagspolitiker i Sverige borde få uttala sig så. Det är att direkt kränka alla människor i Sverige i dag som lever med funktionsnedsättningar. Han ville inte be om ursäkt heller, sa Nathea Anemyr till DV.

Efter ett inlägg av Nathea på sociala medier blev både hon och Noelle inbjudna till riksdagen av Jimmie Åkesson.

"Var avslappnat"

Nu har hon den senaste tiden fått sitta ned med SD-ledaren Jimmie Åkesson, moderatledaren Ulf Kristersson och Centerpartiets ledare Annie Lööf. 

– Vi skulle egentligen ha varit på plats i realtid i riksdagen och haft personliga möten med alla. Först med Åkesson och sedan med Lööf och Kristersson. Men på grund av nya restriktioner har vi fått skjuta på mötena två gånger och nu tog vi det digitalt istället. 

Hur var det att få samtala med tre så inflytelserika personer?

– Det var jätteintressant att få prata med alla tre om just funktionsnedsatta och vad deras partier står för och gör för de funktionsnedsatta i Sverige. Det var långa samtal, mycket skratt och avslappnat. Det blev minst 30 minuter med varje partiledare. Jag tyckte att alla tre var mycket trevliga och intresserade av att få input av hur det är som anhörig att se bristerna i samhället för till exempel min syster. 

Hon tyckte dock att det var lite lättare att prata med Lööf och Kristersson. 

– De båda skulle ta med sig flera saker som vi diskuterade till riksdagen. Åkesson var också mycket trevlig, men lite strikt och inte så personlig. Han sa bland annat att politiker inte brukar be om ursäkt för sina uttalanden, vilket jag tyckte lät konstigt. Men jag är tacksam för att tre av Sveriges mest inflytelserika personer ville diskutera och lyssna. De lovade även att Rocka sockorna i morgon såklart. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: