Annons:

Sök

Annons:

Företaget tittar på ny fabrik – kan innebära ett tiotal jobb

Peter Carlson är vd för Hylta Ecopark. Foto: Simon Henriksson

Företaget tittar på ny fabrik – kan innebära ett tiotal jobb

Företaget Hylta Ecopark fortsätter sin resa i Solbacka utanför Rumskulla. Flera större investeringar finns i planen och det kan innebära flera nya jobb.
– Trycker vi på startknappen ser vi ett behov av ett tiotal personer till den fabriken, säger vd:n Peter Carlsson.

Annons:

Det anrika företaget Hyltahus AB gick i graven i slutet av 2017. Som mest under sina glansdagar hade företaget ett 40-tal anställda. 

Därefter stod området i Solbacka utanför Rumskulla orört i flera år. Men nu är det full aktivitet igen. 2020 köpte Ydre Åkeri AB upp Hyltahus och bildade om det till Hylta Ecopark AB. Inriktningen skulle ligga på återvinning, något som Ydre Åkeri jobbat med i flera år.

För ett år sedan träffade vi företagETs ledning som då berättade man på ett år gått från en till 25 anställda. Utvecklingen har sedan dess fortsatt. 

– Vi har nästintill helt följt den plan vi satte upp från början. En viktig del det senaste året har varit skalskyddet i form av stängsel och grindar för att kunna upprätthålla de krav som sätts på oss och de tillstånd vi behöver för vår verksamhet. Vi var klara med det lagom till årsskiftet, berättar Peter Carlsson, vd för Hylta Ecopark.

Dessutom har man byggt ett stort lagertält på 85 gånger 35 meter. 

– Tittar vi på elektronikåtervinningen så rullar det på riktigt bra. Vi håller den nivå vi planerat för och nu jobbar vi hårt med att starta upp arbetet med trä, gips, byggavfall och plast. Vi står oss väldigt bra i konkurrensen på marknaden, både pris- och kvalitetsmässigt, vad gäller elektroniken. Vi har tagit ytterligare några steg sedan förra sommaren. Vi har byggt om en del och har en driven lina med löpande band-princip. 

Det har förändrat siffrorna något enormt.

– När vi startade var maxgränsen fem ton i veckan. Nu törs vi säga att vi en tuff vecka kan processa upp till 50 ton i veckan. Nu pågår ett arbete för fullt med att starta upp en försäljnings- och marknadsapparat.

Det har gjort att man kunnat ligga på mellan knappt 20 och cirka 25 anställda.

– Vi pendlar lite mellan 16-17 och 23-24 som jobbar. Vi både gasar och bromsar, men eftersom den här linan gjort oss så mycket effektivare så har vi lyckats växa bra på andra områden för att kunna behålla den nivån.

Tittar på olika alternativ

Företaget planerar för flera stora investeringar.

– Allt vi kan göra innan är klart, så nu jobbar jag mer eller mindre heltid för att finna rätt finansiering på investering. Vi kan inte trycka på startknappen förrän det är 100 procent klart.

Vad är det för alternativ ni tittar på?

– Vi tittar på alla varianter man kan titta på. Dels det vanliga med den traditionella lånebilden, men då med gröna lån eftersom det här är en miljö- och klimatsatsning fullt ut. Hittills har vi fått bra respons på det. Sedan handlar det om hur mycket vi orkar bära själva, men en stor del av vår egen vinst kommer gå till det under 2023. Det täcker bara en del av investeringen, för vi räknar själva med att satsa 15 miljoner under 2023, om vi lyckas trycka på startknappen.

Något man också tittar på är nyemission.

– Det finns ett par intressenter vi för en diskussion med, men det är ganska komplext innan man går i mål. Vi jobbar självklart också med de innovationspengar som finns att hämta. Vi lägger ganska mycket krut på det.

Kan skapa tio nya jobb

På några års sikt handlar det totalt om investeringar på mellan 300 och 350 miljoner kronor.

– Fördelen är att vi kommer kunna göra det här i en trestegsraket. Steg ett är solcellsparken. Vi kan stanna efter nummer ett och göra en okej affär på det. Då skulle det funka till vår egen drift och sedan sälja tillbaka resten in i nätet. Steg två är att investera i ytterligare en fabrik för att sortera och tvätta plast för att plastgranulat. Vi är en av få som gjort storskaliga tester på det och vi har en variant som fungerar. 

Var ska den fabriken ligga?

– Tanken är att ha den i anslutning till Hylta Ecopark om det går. Steg tre är sedan att producera någonting av granulatet och förädla det ett steg. Vi för diskussioner med det enda bolaget i världen som klarar att göra det av avfallsplast. 

Hur många nyanställningar skulle en ny fabrik innebära?

– Fram till dess att vi kan trycka på start för de större investeringarna, som den nya fabriken, kommer vi ligga och pendla på mellan 20 och 30 personer. Trycker vi på startknappen ser vi ett behov av ett tiotal personer till för den fabriken.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: