Annons:

Sök

Annons:

Snart höjs priset på Krönsmon ordentligt – här är skälet till det

Vid halvårsskiftet 2023 kommer priset på Krönsmon höjas. Foto: Ossian Mathiasson

Snart höjs priset på Krönsmon ordentligt – här är skälet till det

Tomtpriset på Krönsmon har varit subventionerat under lång. Under nästa år kommer det bli en ordentlig höjning. På en del tomter höjs priset med över 100 procent.
– Vi har tittat över det här, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

För ett antal år sedan sänktes priset på tomterna på Krönsmon från 175 kronor per kvadratmeter till 130 kronor. För ett år sedan förlängdes det subventionerade priset i ett år till.

Redan då öppnade man för att snart höja priset.

Nu har kommunstyrelsen tittat på frågan och tagit hjälp av ett värderingsföretag. Det gör att vissa tomter höjs kraftigt på industriområdet.

– Vi har haft en subventionerad taxa i ett antal år och det har förlängts ett år i taget. Syftet var att påskynda tidiga etableringar och en tomt är såld. Nu har vi tittat över det här och värderingar har gjorts av marken, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet. 

Tomterna på Krönsmon kommer delas in i två olika grupper. För en av grupperna kommer priset vara 175 kronor per kvadratmeter och på andra, som bedöms vara mer attraktiva, blir det 275 kronor.

– Priset 275 kronor blir det för tomterna som ligger närmast riksvägen. 

Intresset har inte varit superstort när det varit 130 kronor. Varför skulle det bli större av 275 kronor?

– Det är jättesvårt att säga just nu. När det gäller fastigheter står mycket stilla nu. Ett skäl att höja är att ligga i paritet med vad vi har lagt ned på det. Dessutom är det så att om det kommer privata fastighetsägare som säljer industrimark, så är det vi har nu för billigt. Vi ska inte konkurrera ut dem. Sedan vet jag inte hur avgörande det har varit, men det finns spekulanter som undrat om det är något fel på tomten med tanke på att det varit så billigt, säger Jacob Käll.

"Helt dött"

Förslaget till kommunfullmäktige från kommunstyrelsen är att ha kvar det reducerade priset till halvårsskiftet 2023. 

– Därefter ska vi tillämpa det nya tomtpriset. Vi vill inte byta direkt från årsskiftet, utan det finns fortfarande möjlighet att köpa till det reducerade priset. Vi vill inte ändra med allt för kort varsel, säger Ola Gustafsson.

Hur ser intresset ut för Krönsmon?

– Det är inget direkt i pipeline. Fastighetsmarknaden är rätt så pausad. Det är inga försäljningar på Nosshult heller. Det är helt dött, säger Käll.

En subvention på 130 kronor innebär att värdet för kommunen minskar med drygt åtta miljoner kronor jämfört med ett pris på 175 kronor. Totalt finns 17 tomter på Krönsmon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: